In konvooi naar Brussel

Transport en Logistiek Nederland kwam in actie om de bewustwording te vergroten van de noodzaak van extra maatregelen op het gebied van transportcriminaliteit. Per jaar vinden er ongeveer 90.000 incidenten plaats tussen criminelen en vrachtwagenchauffeurs in Europa. Opsporingsinstanties moeten beter samenwerken en het bestrijden van criminaliteit beter afstemmen. De economische schade van transportcriminaliteit is groot. Het gaat in Europa om een schadebedrag van meer dan 8 miljard euro per jaar.

Op een parkeerplaats bij Hazeldonk verzamelden zich zo’n 25 vrachtauto’s waar algemeen directeur van TLN Ron van ’t Schip een kort statement gaf. Daarna vertrok een konvooi naar Brussel. Op de trappen van het Europees Parlement boden Ron van ’t Schip en Hubert Linssen (IRU) een petitie met een verklaring aan de Europese instellingen. Lees verder ...

Bekijk de video

Strategie

Deze actie kwam niet uit de lucht vallen. Zest had onder de leden een groot Wat Wilt U? onderzoek uitgezet. 1.632 transportondernemers deden mee aan het onderzoek. Hieruit kwam naar voren dat de leden zeer ontevreden waren over de collectieve belangenbehartiging. Collectieve belangenbehartiging werd het speerpunt van de marketing van TLN. In een half jaar tijd werden meerdere campagnes geïnitieerd, zoals Truckende Tractoren, Toet Toet Toet en gerichte actie tegen wanbetaling in de sector. TLN in actie tegen transportcriminaliteit was de eerste campagne in deze reeks.

Resultaten

De eerste campagne was direct een doorslaand succes voor TLN en vooral voor de leden. Het Ministerie van Justitie meldde zich. Zij wilden een lokvrachtauto gaan gebruiken om transportcriminelen op heter daad te kunnen betrappen. Een paar weken later was het raak. De eerste bende liet zich verleiden door de lokvrachtauto. De gehele bende werd in korte tijd opgerold. Stevige gevangenisstraffen waren hun deel. Ook BP ging participeren in de campagne. Het doel: bewaakte parkeerplaatsen realiseren bij snelwegen. Verzekeringsmaatschappij TVM wilde kennis inbrengen met als doel de schade voortkomend uit transportcriminaliteit te reduceren.