Tienerzwangerschappen

Al zo’n 20 jaar werkt Casa do Zezinho met kwetsbare kinderen en adolescenten uit diverse favela’s van Sao Paulo. Deze favela’s zijn onderdeel van de zogenaamde Driehoek van de Dood. Casa do Zezinho ontvangt op wekelijks 1.200 kinderen uit diverse omliggende favela's. Ze krijgen eten, bijscholing, handvaardigheden en sport. 

Een deel van de tieners wordt getraind in het voorkomen van tienerzwangerschappen. Zest marketing initieerde een crowdfunding campagne in samenwerking met MacroMicro om het project te financieren.  Casa do Zezinho heeft voor dit soort projecten niet de financiële middelen. Het lukte om de financiële middelen bij elkaar te brengen.

Dit project draagt bij aan de bewustwording van tieners in de favela’s en reikt verder dan alleen de kinderen die getraind worden. Zij delen hun ervaring met anderen, waardoor meer kinderen profiteren. Het resultaat van de campagne was dat het percentage tienerzwangerschappen onder de tieners drastisch terugliep. 

Doorbreek de armoedecirkel

Tienerzwangerschappen zijn een groot probleem in de favela's van Brazilië. Door de tienerzwangerschappen blijft de armoedecirkel in stand. De Erasmus Universiteit deed in 2016 onderzoek en constateerde het volgende:

  • 10% van de Braziliaanse meisjes is zwanger voordat ze 15 jaar zijn
  • 26% van de Braziliaanse vrouwen hebben tussen het 15de en 19de jaar kinderen
  • Tienerzwangerschappen houden de armoede cirkel in stand (75% van de tienermoeders stoppen voortijdig met hun opleiding)

Daarom heeft Zest / MacroMicro in samenwerking met Casa do Zezinho in Sao Paulo in 2014 een project opgestart om tienerzwangerschappen te voorkomen. Tieners krijgen training: zwangerschap simulatie en ervaring gerichte workshops. Zowel jongens als meisjes kunnen op deze manier ervaren wat de consequenties van een zwangerschap zijn. De tieners zijn daarna beter in staat zijn de juiste keuzes te maken.

Het resultaat

Het is een bewezen en effectieve methode om tienerzwangerschappen te voorkomen.  De onderzoekers van de Erasmus Universiteit, Marika Roodzant en Karina Vos, van de Erasmus Universiteit oordeelden positief over het programma om tienerzwangerschappen te voorkomen. Lees hier het onderzoeksrapport (Breaking the Cycle of Poverty).